kutyaiskola- terrier kutya pacsizik
okosságok

Kutyaiskola kisokos- Miért, kinek, mikor, hogyan?

Bizonyára sok ember vélekedik úgy a kutyaiskola létjogosultságáról, hogy „…az egy ‘modernkori hóbort’, régen nem kellett iskolába járatni az állatot, jó volt úgy, ahogy volt…” vagy;  „…minek nekem kutyaiskola, nincs ‘különösebb’ baja a kutyámnak?!…” Pedig rengeteg a ‘problémás kutya‘, amelyre a megoldás a kutyaiskola.

Amennyiben Te is bizonytalan vagy a kutyaiskolát illetően, olvasd el az alábbi írást, hátha megváltozik a véleményed a kutyatréning fontosságát illetően. Szó lesz arról, hogy létezik-e legjobb kutyaiskola, miért fontos a tréning, kinek javasolt, mikortól lehet elkezdeni tanulni és persze, hogy milyen árban vannak a képzések.  

Miért kell nekem kutyaiskola?

Ismerős a szituáció, amikor sétáltatás közben a kutyák úgy húzzák a pórázt, hogy majdnem elrántják a gazdát és közben fülsüketítő ugatással jelzik, ha egy másik kutya közeledik? Meg sem próbálják összeismertetni őket, mert tuti balhé lenne a vége. Vannak gazdik, akik a póráztól soha nem szabadulnának, mert a kutya elszaladna és nem jönne vissza. Találkoztál már olyan kutyával, aki állandóan kapar, rág, körbe- körbe forog, netán ugrál, vagy annyira félős kutya, hogy már attól remeg, ha hozzászólsz? Ilyen esetekben teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdinak és a kutyának is szüksége van egy külső segítségre, hogy megszűnjenek ezek a viselkedésbeli gondok. A problémás kutya viselkedése ugyanis korrigálható. Ha a Ti esetetekben is fennáll bármilyen megoldandó probléma, úgy a kutyaiskola a megoldás számodra is.

Amennyiben Te olyan szerencsés vagy, hogy a kutyádban minden helyzetben megbízol (pl. vissza tudod hívni, szocializált, engedelmes, stb.) és semmilyen nem kívánatos tulajdonsága nincs, akkor Te;

  • tapasztalt gazdi vagy
  • vagy jártál már kutyaiskolában, és ismered és gyakorlod a kutya nevelési elveket
  • irtó szerencsés vagy 🙂 

kutyaiskola-zsemle szinu kutya pacsizni tanul

Első kutyás vagyok!- Irány a kutyaiskola!

Egy gazdinak az esetek többségében elegendő az alapokat egyszer megtanulnia. Gondos gyakorlással hamar berögzül a tudás, így a későbbiekben azt tudja hasznosítani kutyaiskola nélkül is. Éppen ezért volna rendkívül fontos, hogy a kezdő kutyatartók minden esetben végezzenek el egy kutyaiskolai képzést, ahol átadják nekik azt a szemléletet, azt a nevelési elvet, amely segítségével problémáktól mentes, harmonikus kapcsolatot tudnak kialakítani kutyájukkal, kellő gyakorlást követően.

Egyébként Luca kutyával is részt vettünk egy alapengedelmességi képzésen, miután elkezdődött az új élete a menhely után. Mi a debreceni Jó kutya iskolát választottuk, melyet bátran ajánlok minden gazdinak.

Természetesen előfordulhat, hogy a tapasztalt kutyatartónak olyan kutyája van, akinek a viselkedésbeli problémáján nem segített az alapengedelmesség elsajátítása (például valamely mentális probléma áll fenn a kutyánál), hiába foglalkozott a kutyájával sokat a tanult nevelési elvek szerint. Ilyen esetben számára is szükség van a kutyaiskolára, ahol speciális terápiás képzés során tudnak a kutyán (és a gazdán) segíteni.

 

Mindenki tanul

kutyasuliban fekete kutya kek labdat ragTévedés azt hinni, hogy a kutyaiskolában csak a kutya tanul. Sőt! Sokkal fontosabb, hogy a gazdik sajátítsák el a nevelési szemléletet a képzés során. Ne gondoljuk azt, hogy elegendő az a heti egy foglalkozás a kutyával, ahol majd őt megtanítják mindenre. Ez nem így van! Az iskolában a kutyán prezentálva adják át a tudást a gazdáknak. A gazdik felelőssége, hogy ez a tudás a kutyákban elmélyüljön. Amennyiben nem gyakorolják az iskolában tanultakat, mit sem ér az egész! A kutya viselkedése nagyban függ a gazditól. Rendszeres, következetes, határozott tanulásra van szükség iskolán kívül is. Így válik kutyából és gazdiból tökéletes páros!

 

Mikor kezdhetem?

Lényegében bármikor. A legideálisabb már kölyökkorban elkezdeni a szocializációját és az engedelmességre nevelését a kutyának. Hiszen kölyökkorban a legtanulékonyabbak és ha már ekkor elkezdődik a következetes nevelés és szocializáció, nagy valószínűséggel elkerülhető a legtöbb viselkedésbeli probléma, mire eléri a felnőttkort. Javasolt tehát minél előbb ellátogatni egy kutyaiskolába, miután a családhoz kerül a kölyökkutya, hogy ne váljon belőle problémás kutya. Természetesen felnőtt korban is megkezdhetem az iskolát, hiszen kitartó és következetes munkával a kutya könnyen nevelhető, formálható, függetlenül az életkorától.

Az egészen fiatal kutyáknak kutyaovi képzéseket szoktak tartani, majd nagyjából 7-8 hónapos koruk között kezdődhet a kutyaiskola. Természetesen fajtától és mérettől függetlenül vihetem a kedvencemet. Általában van lehetőség egyéni foglalkozásokra is, amennyiben a csoportos órák valamilyen oknál fogva nem kívánatosak. Azonban az egymás közötti viselkedési szabályok elsajátítása, tehát a szocializáció, nagyon fontos, így mindig mérlegeljük, hogy valóban szükséges- e az egyéni foglalkozás. Indokolt lehet az egyéni képzés, ha például különösen agresszív a négylábú.

labrador kutya porazon ulNagyobb iskolákban külön csoportokra bontják a kis, közepes és nagy testű kutyákat, így nem kell attól tartani, hogy a csivaván átgázol egy bernáthegyi. 🙂 

Tapasztalt gazdik esetében is célszerű egy pár alkalom erejéig  elvinni az új kutyát egy kutyaiskolába, ugyanis a kutya szocializációja legalább olyan fontos, minthogy visszahívható legyen az eb, amit esetleg otthon is meg tud már neki tanítani.

Melyik a legjobb kutyaiskola?

Az az igazság, hogy nincs olyan, hogy legjobb kutyaiskola. A legjobb megoldás, ha alaposan feltérképezed a környezetedben lévő iskolákat, elmész 1-1 alkalomra. Esetleg megkérdezed az ismerőseidet, közösségi oldalakon érdeklődsz. Számos kutyaiskola van, még a nevelési elvek is különbözhetnek. Azonban mindnek ugyanaz az alapja; a gazdiknak adnak útmutatást a kutyatartást illetően. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat és kezdjétek meg a tanulást!

Kutyaiskola/ kutyaovi ára

Ez mind tök szuper, de mindez mennyibe fog nekem kerülni? – teszed fel a kérdést, ugye? Sajnos nem tudok határozott választ adni erre, ugyanis az árak teljesen régió és iskola függők. Nem igazán lehet meghatározni egy általános árat, hiszen találkozunk 3000 Ft/ óra és 10.000 Ft/ óra árakkal is. De bizonyára van ettől olcsóbb és drágább is. Értelemszerűen az egyéni órák díjai mindig magasabbak. Illetve, sok helyen arra is van lehetőség, hogy a tréner az állat otthonában tartja a kiképzést, ez szintén felárral jár. 

Azonban alapérvényű a kutyaiskolák és kutyaovik esetében is, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb, ugyanakkor a túl kedvező ár gyanús lehet. Válassz ki pár hozzád közeli képzést és gyűjtsd össze az információkat. Kellő idő és energia ráfordítással kialakul az összkép a legjobb kutyaiskolát illetően.kutyaiskola- kutya agilityzik

Összegzés

Egy kutyaiskolában nem karikákon át ugrálni tanítják a kutyákat. Hanem a gazdiknak mutatják meg a kutyatartás szabályait, elveit. Elmagyarázzák számukra, hogy mi jellemző a kutyák viselkedésére, pszichológiájára. Számos újat tudnak mutatni annak a gazdinak, aki úgy véli, hogy nincs ‘különösebb’ gond a kutyájával. Sőt! Pont az ilyen gazdik szoktak a leginkább meglepődni azon, hogy valójában milyen is a kutyájuk, mert nem ismerik a kutyák viselkedési jellemzőit. A leggyakoribb ilyen félreértés, amikor a kutya meg akarja hágni a másikat vagy az embert, sokan ezt viccesnek gondolják, pedig itt szimplán arról van szó, hogy a kutya ledominálja például a saját gazdáját. Az meg nem túl szerencsés, nemdebár? 

Egy felelős és tudatos kutyatartó mindent megtesz azért, hogy kiegyensúlyozott, problémáktól mentes legyen a kapcsolata a kutyájával, hiszen nem ideiglenesen élnek együtt, hanem hosszú évekig. Légy te is tudatos gazdi és keress fel egy kutyaiskolát!

 

Ezeket is elolvasod?