kutyaiskola- terrier kutya pacsizik
okosságok

Kutyaiskola kisokos- Miért, kinek, mikor, hogyan?

Bizonyára sok ember vélekedik úgy a kutyaiskola létjogosultságáról, hogy “…az egy ‘modernkori hóbort’, régen nem kellett iskolába járatni az állatot, jó volt úgy, ahogy volt…” vagy;  “…minek nekem kutyaiskola, nincs ‘különösebb’ baja a kutyámnak?!…”

Amennyiben Te is bizonytalan vagy a kutyaiskolát illetően, olvasd el az alábbi írást, hátha megváltozik a véleményed a kutyatréning fontosságát illetően. Szó lesz arról, hogy melyik a jó kutyaiskola, miért fontos a tréning, kinek javasolt, mikortól lehet elkezdeni tanulni és persze, hogy milyen árban vannak a képzések.  

Miért kell nekem kutyaiskola?

Ismerős a szituáció, amikor sétáltatás közben a kutyák úgy húzzák a pórázt, hogy majdnem elrántják a gazdát és közben fülsüketítő ugatással jelzik, ha egy másik kutya közeledik? Meg sem próbálják összeismertetni őket, mert tuti balhé lenne a vége. Vannak gazdik, akik a póráztól soha nem szabadulnának, mert a kutya elszaladna és nem jönne vissza. Találkoztál már olyan kutyával, aki állandóan kapar, rág, körbe- körbe forog, netán ugrál, vagy annyira fél, hogy már attól remeg, ha hozzászólsz? Ilyen esetekben teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdinak és a kutyának is szüksége van egy külső segítségre, hogy megszűnjenek ezek a viselkedésbeli gondok.  Ha a Ti esetetekben is fennáll bármilyen megoldandó probléma, úgy a kutyaiskola a megoldás számodra is.

Amennyiben Te olyan szerencsés vagy, hogy a kutyádban minden helyzetben megbízol (pl. vissza tudod hívni, szocializált, engedelmes, stb.) és semmilyen nem kívánatos tulajdonsága nincs, akkor Te;

  • tapasztalt gazdi vagy
  • vagy jártál már kutyaiskolában, és ismered és gyakorlod a kutya nevelési elveket
  • irtó szerencsés vagy 🙂 

kutyaiskola-zsemle szinu kutya pacsizni tanul

Első kutyás vagyok!- Irány a kutyaiskola!

Egy gazdinak az esetek többségében elegendő az alapokat egyszer megtanulnia. Gondos gyakorlással hamar berögzül a tudás, így a későbbiekben azt tudja hasznosítani kutyaiskola nélkül is. Éppen ezért volna rendkívül fontos, hogy a kezdő kutyatartók minden esetben végezzenek el egy kutyaiskolai képzést, ahol átadják nekik azt a szemléletet, azt a nevelési elvet, amely segítségével problémáktól mentes, harmonikus kapcsolatot tudnak kialakítani kutyájukkal, kellő gyakorlást követően.

Egyébként Luca kutyával is részt vettünk egy alapengedelmességi képzésen, miután elkezdődött az új élete a menhely után. Mi a debreceni Jó kutya iskolát választottuk, melyet bátran ajánlok minden gazdinak.

Természetesen előfordulhat, hogy a tapasztalt kutyatartónak olyan kutyája van, akinek a viselkedésbeli problémáján nem segített az alapengedelmesség elsajátítása (például valamely mentális probléma áll fenn a kutyánál), hiába foglalkozott a kutyájával sokat a tanult nevelési elvek szerint. Ilyen esetben számára is szükség van a kutyaiskolára, ahol speciális terápiás képzés során tudnak a kutyán (és a gazdán) segíteni.

 

Mindenki tanul

kutyasuliban fekete kutya kek labdat ragTévedés azt hinni, hogy a kutyaiskolában csak a kutya tanul. Sőt! Sokkal fontosabb, hogy a gazdik sajátítsák el a nevelési szemléletet a képzés során. Ne gondoljuk azt, hogy elegendő az a heti egy foglalkozás a kutyával, ahol majd őt megtanítják mindenre. Ez nem így van! Az iskolában a kutyán prezentálva adják át a tudást a gazdáknak. A gazdik felelőssége, hogy ez a tudás a kutyákban elmélyüljön. Amennyiben nem gyakorolják az iskolában tanultakat, mit sem ér az egész! Rendszeres, következetes, határozott tanulásra van szükség iskolán kívül is. Így válik kutyából és gazdiból tökéletes páros!

 

Mikor kezdhetem?

Lényegében bármikor. A legideálisabb már kölyökkorban elkezdeni a szocializációját és az engedelmességre nevelését a kutyának. Hiszen kölyökkorban a legtanulékonyabbak és ha már ekkor elkezdődik a következetes nevelés és szocializáció, nagy valószínűséggel elkerülhető a legtöbb viselkedésbeli probléma, mire eléri a felnőttkort. Ezért javasolt tehát minél előbb ellátogatni egy kutyaiskolába, miután a családhoz kerül a kölyökkutya. Természetesen felnőtt korban is megkezdhetem az iskolát, hiszen kitartó és következetes munkával a kutya könnyen nevelhető, formálható, függetlenül az életkorától.

Az egészen fiatal kutyáknak kutyaovi képzéseket szoktak tartani, majd nagyjából 7-8 hónapos koruk között kezdődhet a kutyaiskola. Természetesen fajtától és mérettől függetlenül vihetem a kedvencemet. Általában van lehetőség egyéni foglalkozásokra is, amennyiben a csoportos órák valamilyen oknál fogva nem kívánatosak. Azonban az egymás közötti viselkedési szabályok elsajátítása, tehát a szocializáció, nagyon fontos, így mindig mérlegeljük, hogy valóban szükséges- e az egyéni foglalkozás. Indokolt lehet az egyéni képzés, ha például különösen agresszív a négylábú.

labrador kutya porazon ulNagyobb iskolákban külön csoportokra bontják a kis, közepes és nagy testű kutyákat, így nem kell attól tartani, hogy a csivaván átgázol egy bernáthegyi. 🙂 

Tapasztalt gazdik esetében is célszerű egy pár alkalom erejéig  elvinni az új kutyát egy kutyaiskolába, ugyanis a szocializáció legalább olyan fontos, minthogy visszahívható legyen az eb, amit esetleg otthon is meg tud már neki tanítani.

Melyik kutyaiskolát válasszam?

A legjobb megoldás, ha alaposan feltérképezed a környezetedben lévő iskolákat, elmész 1-1 alkalomra. Esetleg megkérdezed az ismerőseidet, közösségi oldalakon érdeklődsz. Számos kutyaiskola van, még a nevelési elvek is különbözhetnek. Azonban mindnek ugyanaz az alapja; a gazdiknak adnak útmutatást a kutyatartást illetően. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat és kezdjétek meg a tanulást!

Kutyaiskola ára

Ez mind tök szuper, de mindez mennyibe fog nekem kerülni? – teszed fel a kérdést, ugye? Sajnos nem tudok határozott választ adni erre, ugyanis az árak teljesen régió és iskola függők. Nem igazán lehet meghatározni egy általános árat, hiszen találkozunk 3000 Ft/ óra és 10.000 Ft/ óra árakkal is. De bizonyára van ettől olcsóbb és drágább is. Értelemszerűen az egyéni órák díjai mindig magasabbak. Illetve, sok helyen arra is van lehetőség, hogy a tréner az állat otthonában tartja a kiképzést, ez szintén felárral jár. 

Azonban alapérvényű a kutyaiskolák esetében is, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb, ugyanakkor a túl kedvező ár gyanús lehet. Válassz ki pár hozzád közeli képzést és gyűjtsd össze az információkat. Kellő idő és energia ráfordítással kialakul az összkép az ideális iskolát illetően.kutyaiskola- kutya agilityzik

Összegzés

Egy kutyaiskolában nem karikákon át ugrálni tanítják a kutyákat. Hanem a gazdiknak mutatják meg a kutyatartás szabályait, elveit. Elmagyarázzák számukra, hogy mi jellemző a kutyák viselkedésére, pszichológiájára. Számos újat tudnak mutatni annak a gazdinak, aki úgy véli, hogy nincs ‘különösebb’ gond a kutyájával. Sőt! Pont az ilyen gazdik szoktak a leginkább meglepődni azon, hogy valójában milyen is a kutyájuk, mert nem ismerik a kutyák viselkedési jellemzőit. A leggyakoribb ilyen félreértés, amikor a kutya meg akarja hágni a másikat vagy az embert, sokan ezt viccesnek gondolják, pedig itt szimplán arról van szó, hogy a kutya ledominálja például a saját gazdáját. Az meg nem túl szerencsés, nemdebár? 

Egy felelős és tudatos kutyatartó mindent megtesz azért, hogy kiegyensúlyozott, problémáktól mentes legyen a kapcsolata a kutyájával, hiszen nem ideiglenesen élnek együtt, hanem hosszú évekig. Légy te is tudatos gazdi és keress fel egy kutyaiskolát!

 

Ezeket is elolvasod?