Keverék kutya a mezőn ül
okosságok

‘Fajtiszta’ kutya vásárlás

Fajtiszta‘ kutya vásárlásán gondolkozol? Régóta álmodozol róla, bújod a netet, hogy melyik fajta legyen a választott? Végül kezd kirajzolódni az álom-kutya képe, minden igyekezeteddel azon vagy, hogy minél előbb a Tiéd legyen. Mit tesz az ember ilyen esetben? Persze, hogy keresi az eladó olcsó kutyákat… Mielőtt tovább lépnél eladó ‘fajtiszta‘ kutyát keresni, olvasd el az alábbi cikket, hátha segítségedre lehet!

Fajtiszta‘ kutya. Biztos, hogy így helyes?

'fajtiszta' barna kutya racs mogott

Nagyon sokan használják a ‘fajtiszta‘ kutya kifejezést, holott ez nem igazán állja meg a helyét.  Ugyanis minden kutya fajtiszta, de nem minden kutya fajtatiszta. Fajtiszta, hiszen minden kutya a kutya fajhoz tartozik, mivel nem macska vagy például ló. A kutya fajon belül különböztetjük meg a különböző fajtákat, úgy mint a border collie, a németjuhász vagy a labrador. Amennyiben egy adott kutya csak egy bizonyos fajtájú kutya genetikai állományát hordozza, csak ebben az esetben beszélhetünk fajtatiszta kutyákról. A legbiztosabbak csakis akkor lehetünk abba, hogy kutyánk fajtatiszta, ha ő vagy a szülei rendelkeznek törzskönyvvel. 

Olcsó ‘fajtiszta‘ kutya vásárlás

Aranyos kölyök kutya bezárvaOlcsó fajtatiszta kutyák nincsenek, a következő okok miatt… Törzskönyvvel rendelkező kutyát tenyésztőtől lehet vásárolni, aki garantálja, hogy az általa eladásra kínált kutyákat megfelelő körülmények között tartja, betegségektől mentesek, vérvonaluk kiváló. A legtöbb esetben mindkét szülőt meg lehet tekinteni, az ő papírjaikat is le lehet ellenőrizni. Tehát nyomon követhető, hogy valóban egy fajtatiszta, megfelelő ellátásban részesült kutyát kapok. A tenyésztők rengeteg pénzt, időt és energiát fektetnek az állatok nevelésébe, és ez bizony meg is látszik a fajtatiszta kutya árában. Mindenképp aggodalomra ad okot, ha a ‘tenyésztő’, akitől a kutyát szeretnéd vásárolni, nem tudja papírokkal prezentálni a kutya származását, nem lehet megnézni a kiskutya szüleit és azt, hogy milyen körülmények között élnek, valamint irreálisan olcsó a kutya.

Jó nekem az olcsó eladó kutya is

Szomorú keverék kutya bezárvaAzok a ‘tenyésztők’, akik kereskedelmi céllal szaporítják az állatokat és nem felelnek meg az állattenyésztés kritériumainak bűncselekményt, állatkínzást követnek el! Minden leendő állattartó, aki tőlük vásárolja meg az állatot, támogatja a szaporítókat. Ami ahhoz vezet, hogy szerencsétlen állatok, akik sok esetben borzalmas körülmények között élik le az életüket, még tovább szenvednek és sorra szülik a betegebbnél betegebb almokat. A túlszaporítás ugyanis súlyos egészségügyi kockázattal jár, az anyakutyának és a kicsiknek is egyaránt. Minél többen vásárolnak szaporítóktól kutyát, annál több kutyát fognak megkeseríteni! Természetesen nem minden eladó szaporító, nagyon sok esetben azért születik kiskutya, mert a kutyák nincsenek ivartalanítva és szerencsétlen állatok csak a természet rendje szerint működnek…. Az egyetlen megoldás a túlszaporulat megállítására az ivartalanítás és az ellenőrzött állatkereskedelem.

Amennyiben ragaszkodsz egy adott fajtához, keress fel egy hivatalos tenyésztőt és áldozd rá az összeget! Csak ebben az esetben lesz fajtatiszta kutyád! 

Ha nem szeretnél sokat költeni a kutyára, úgy kérlek látogass el egy menhelyre. Hidd el, a menhelyi kutyák tele vannak szeretettel, hálával, alázattal és egyáltalán nem alábbvalók, mint fajtatiszta társaik. 

Ebben a cikkben összegyűjtöttem 10+1 érvet az örökbefogadás mellett.

Ezen az oldalon pedig arról olvashatsz, hogy milyen az élet a menhely után.

Itt pedig az országban található állatmenhelyek listáját találod.

#örökbefogadnimenő

Szép zsemle színű 'fajtiszta' kutya bezárva

 

Ezeket is elolvasod?