luca kutya ul a szalmabalan
okosságok

Az örökbefogadás menete

Amennyiben megszületett a döntés, hogy az új kutyus egy menhelyről érkezzen a családba, bizonyára felmerült a kérdés, vajon mi az örökbefogadás menete? Szerencsére nem érdeke senkinek, hogy a bürökráciára jellemző kacifántos úton jussunk hozzá a kiválasztott kutyushoz. Hamar otthon lehet a négylábú, azonban a folyamatnak van néhány kötelező, ám igenis logikus eleme.

Váljunk egy pillanatra mi is állatvédőkké!

Először is próbáljuk megérteni mit, miért tesz az állatvédő szervezet. Próbáljuk meg kicsit az ő szemszögéből látni a dolgokat. Azon túl, hogy menedéket ad a “számkivetett” állatoknak, minden erejével azon van, hogy az ilyen állatokból egyre kevesebb legyen az utcán. Az egyik eszköz erre az ivartalanítás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos volna, minden gazdi számára! Ezen kívül az állatvédők célja, hogy olyan gazdát találjon a védencei számára, ahol valóban otthonra lelnek és többé nem kerülnek vissza a menhelyre. Sajnos sok ember azért tart az örökbefogadástól, mert számára kényelmetlenek az intézkedések („minek jönnek hozzánk? nem is ingyen van?! én nem akarom ivartalanítani!”)

Ha megismerjük és átérezzük az állatvédők igyekezetét és motivációját, könnyen elfogadjuk és egyet is értünk az örökbefogadás kötelező velejáróival!

örökbefogadás menete-ket kutya egyutt ul a fuben

Az örökbefogadás menete

1. Felkeresni a menhely weboldalát

Az örökbefogadás menete azzal kezdődik, hogy körbenézünk az interneten elérhető közeli menhelyek/ állatotthonok weboldalain és közösségi oldalain (amennyiben van). Ugyanis a legtöbbször elérhetők az örökbefogadható állatok listája. Általában egy rövid jellemzés is van az adott állatról (nem, kor, fajta, személyiség, stb), így kiválaszthatod a számodra legszimpatikusabbakat.

2. Felhívni telefonon a menhelyet

Ezután hívd fel a megadott telefonszámot. Vázold fel, hogy ki vagy és miért szeretnél kutyát. Egyezzetek meg egy időpontban, amikor ellátogatsz a menhelyre. Mielőtt ez a találkozó megtörténik, gondold át az alábbiakat:

  • Miért akarok kutyát?
  • Hol fogom tartani a kutyát? (kinti vagy benti)
  • Van-e másik kutya? Volt e már kutyám?
  • Anyagilag készen állok egy kutya tartására hosszú éveken keresztül? (étel, orvosi ellátás, élősködők elleni védelem rendszeres időközönként, stb….)
  • Biztosítani tudom számára az alapvető igényeinek kielégítését? (rendszeres séta és mentális igénybevétel)
  • Ideális- e a kerítésem egy kutya számára?
  • Gyerek/gyerekek vannak? Milyenek?
  • Mennyit lesz a kutya egyedül? Ezalatt mit fog csinálni, hol lesz?
  • Tudnám- e vállalni, hogy a kutyával kutyaiskolába járjak? 
  • Mi lesz a kutya sorsa, ha elutazok?

3. Látogatás a menhelyre

Ezután megismerkedsz a gondozókkal és ők is veled. örökbefogadás menete-logo nyelvu kutya kameraba nezKörbevezetnek a menhelyen, meglátogatjátok a kenneleket. Közben nagyon alaposan kikérdeznek az életviteli szokásaidat illetően. (Itt kell megválaszolnod, többek között a fenti kérdéseket. Ezt papír formájában is átadják, amit otthon ki kell tölteni). Mindezt azért, hogy a számodra leginkább megfelelő kutyát tudják ajánlani. A gondozók jól ismerik az állataikat, sokat foglalkoznak velük. Lehetőségeikhez mérten tanítják, szocializálják őket. Bízz bennük, ha azt mondják egy általad preferált kutyára, hogy nem javasolják! Miután körbevezettek, átbeszélitek, hogy mely kutyák jöhetnek szóba. A gondozók minden kutyát részletesen jellemeznek számodra. Amelyik szimpatikus, elviheted egy körre sétálni, hogy kicsit jobban megismerd. Érdemes legalább 2-3 kutyával megismerkedni!

4. Visszatérés a kedvencekhez/ próbaidő otthon

Természetesen nem viheted haza egyből a választott kutyát, hiába szerettetek egymásba. Egy pár nap elteltével ismételd meg ezeket a sétákat, akár többször is. Ez azért fontos, hogy minél jobban megismerjétek egymást. Legyen ott az egész család, ha van otthon kutya,  ő is. Vizsgáld a kutyákat különböző szituációkban, figyeld hogyan reagál, elemezd a viselkedését. Számos menhely biztosít “próbaidőt”. Ez azt jelenti, hogy meghatározott időtartamra hazaviheted a kutyát és otthoni környezetben vizsgálhatod, hogy vajon összeilletek-e. Ez utóbbival alaposabban megismerheted a kiszemelt kutyát, hiszen hetekig vele élhetsz! Ha van lehetőség, mindenképp élj vele!

5. Családlátogatás

A menhely dolgozói minden esetben ellátogatnak hozzád, hogy szemügyre vegyék, hol fog élni ezentúl védencük. Ismétlem, erre azért van feltétlen szükség, hogy megelőzzék, hogy a kutya ismét a menhely lakója legyen! Természetesen nem a konyhaszekrény és a nappali felszereltsége érdekli a gondozókat. Leginkább a kerítést ellenőrzik, illetve a kennel/kutyaházat. Tehát, hogy milyen körülmények között fog élni a kutya és van-e akár minimális esély is a szökésre.

6. Papírmunka

Amennyiben a sok séta meghozta eredményét, vagy a próbaidő sikeres volt és eldőlt, hogy ki lesz a szerencsés választott, úgy már csak a kötelező papírmunka van hátra.

barna kutya ul a fuben es mosolyog

Természetesen szerződés jön létre közted és a menhely között, a szerződés tárgya a leendő kutyád. Többek között itt kerül rögzítésre a kutya örökbefogadásának díja. Merthogy, igenis van díja! Miért is ne lenne díja? Lassan már levegőt sem vehetünk ingyen! A leendő kutyád költségeit eddig egy olyan alapítvány állta, aki az emberek támogatásából él, teljesen logikus és érthető, hogy kéri ezen költségek egy részének átvállalását. Ez nem egy fix összeg, menhelyenként változó. Van ahol hivatalosan nem kérnek semmit, viszont jelzik, hogy bárminemű adományt szívesen fogadnak. Máshol általában az eddigi orvosi költségeket kérik el, úgy mint az ivartalanítás, a különböző oltások és a féregtelenítés díja. Ez nagyságrendileg bizonyosan nem drágább, mint egy “fajtiszta kutya, 25 ezerért….” Előfordulhat olyan eset is, hogy a választott kutya éppen orvosi kezelés alatt áll, ilyenkor megegyezés kérdése, hogy ki folytassa az állatorvosi költségek átvállalását. 

Személyes véleményem és tanácsom az, ha az alapítvány meghatároz egy összeget, te mint felelős állatbarát és gazdi, nyugodtan duplázd meg azt, hidd el, jó helyre megy! Ha már eddig eljutottál egy örökbefogadási folyamatban, bizonyára észrevetted, hogy mennyi munkával és áldozattal jár a gondozói lét. Ők egytől egyig mind  önkéntesek, akik a szabadidejükben foglalkoznak a menhely gondjaival. 

7. Kezdődhet a kutya ‘Új Élete’ a menhely után

Miután megvolt a hivatalos része a dolognak, nincs más hátra, mint elköszönni a menhelytől és elindulni a kutyáddal az új közös otthonotokba! Amint átlépi a menhely kapuját, elkezdődik az Új Élete, hála Neked!

 

Ennyire egyszerű tehát az örökbefogadás menete! Ha kedvet kaptál hozzá, itt egy Google keresés az országos menhelyekről, keresd meg a hozzád közelit és vedd fel velük a kapcsolatot! Biztos vagyok benne, hogy hamar megtaláljátok a számodra kedvező megoldást!

örökbefogadás menete-nagy barna szemu kutya nez a kameraba

Ezeket is elolvasod?