luca kutya egy napsütéses napon áll a havas réten

Van egy álmom!

Egy idealizált világban, amikor a család arra az elhatározásra jut, hogy kutyával vagy macskával bővítik a családot, első útjuk a közeli menhelyekre vezet. Az ott élő állatok szemei szinte beszélnek, egytől egyig azt mondják, “Fogadj örökbe! Vigyél haza”. Azokban a szempárokban annyi érzelem van, ami mellett az ember képtelen elmenni.

Ebben az idealizált világban, előbb utóbb a menhelyek válnak az elsődleges hellyé, ahol állathoz lehet jutni. Az államilag szabályozott, finanszírozott és ellenőrzött ivartalanításnak köszönhetően megszűnik a nem kívánt, “felesleges” szaporulat. Tenyésztők csak nagyon szigorú feltételekkel jöhetnek létre, működésüket állandóan felügyelik és állatot csak ivartalanítási kötelezettséggel adhatnak el. Ilyen volna nagyvonalakban az én idealizált “állatkereskedelmi piacom”.fogadj örökbe- luca kutya ul a kertben, sut a nap

A valóság ezzel szemben teljesen más

A menhelyek tömve vannak kutyával és macskával, a felelőtlen gazdáknak eszükbe sem jut ivartalanítani az állatokat, aztán amikor a természet annak rendje szerint működik majd megszületik az alom, szemrebbenés nélkül hajítják ki az állatokat vagy éppen ölik meg őket rögtön születésük után (kivételek persze akadnak bőven). Egy fokkal emberségesebb, amikor legalább a menhelyre elviszik szerencsétlen állatokat. De a legellenszenvesebb, amikor valaki üzleti céllal szaporítja a kutyát, borzalmas körülmények között tartva azokat, fittyet hányva az állatok egészségére, komfortérzetére. Már az rendkívül gyanús, ha egy hirdetésben ez szerepel; “fajtiszta kutya eladó 20 ezerért”. Ilyen nincs, soha nem is volt és nem is lesz. 

Amennyiben teljességgel elzárkózol a menhelyi állatoktól, legalább az ivartalanítás legyen az első dolgod, amint erre sor kerülhet! Már ezzel is óriási terhet vennél le a menhelyi dolgozók hátáról, arról nem beszélve, hogy saját magadat is megkímélnéd egy nem kívánatos alomtól, vagy a tüzelés időszaka alatti állandó csavargástól, ha kan kutyád van…..

Miért akarunk kutyát vagy macskát?

Mielőtt döntesz hogy milyen állatot szeretnél, tedd fel magadnak a kérdést; Miért akarok állatot?  (kutyás példánál maradnék, mert a macskákat annyira nem ismerem) Tehát, mi a célom az állattal?

  • hogy vigyázzon a házra, a telepre, akármire?
  • hogy ne legyek egyedül?
  • hogy érezzem, azt a feltétel nélküli szeretetet, amit egy állat adhat?
  • hogy egész nap simogassam?
  • hogy a gyerekem/gyerekeim tudjanak kivel játszani?
  • mert én is kutya mellett nőttem fel, a gyerekeimnek is ezt akarom?
  • mert kirándulni akarok vele?
  • munkakutyára van szükségem, mert pl vadász vagyok
  • netán hivatalos tenyésztő akarok lenni?
  • versenyekre, kiállításokra járni vele?

luca kutya fekszik a pleden a balatonnalAmennyiben az utolsó háromra nem a válasz, úgy könnyedén találsz számodra ideális állatot a menhelyeken. Az ott dolgozók jól ismerik az állatokat és miután megismertek Téged és az igényeidet, megfelelően tudnak ajánlani jelölteket. Természetesen alaposan meg kell fontolni a döntést, sokszor el kell vinni sétálni a kiválasztott kutyákat (egyenként persze).

Egyáltalán nem a kutya kinézete a legfontosabb. Erre jó példa az én történetem. Mikor a menhelyen még csak nézegettük a kutyákat, az én elképzelésem egy viszonylag nagyobb testű, németjuhász szerű kutya volt. Fel is figyeltem egyre, de a gondozó nem javasolta őt gyerek mellé, mert ugrálós volt és túlságosan izgága. Megértettem, elfogadtam. Nem ragaszkodtam tovább a kinézethez. Sokkal fontosabb az, hogy könnyen beilleszkedjen a családba és hosszú távon könnyebb legyen vele az élet.

Fogadj örökbe!

Arra kérlek Téged, mielőtt megvásárolnál egy állatot, látogass el a közeli menhelyekre. Nézz körbe, kérdezd ki a gondozókat. Egyáltalán nem bonyolult procedúra az örökbefogadás és nem drágább, mint egy ‘fajtatiszta kutya 20ezerért’.

Vedd fontolóra, hogy vásárlás helyett életet mentesz! Fogadj örökbe Te is egy kutyát vagy cicát!

 

Itt egy lista az országban található menhelyekről:

Állatmenhelyek 

Amennyiben hajdú-bihari vagy, ajánlok két menhelyet, akiket ismerek. Tapasztaltak, megbízhatók és rugalmasak!

Együtt az állatokért!- Debrecen

+36204024303

+36204024301

info@debrecenikutyahaz.hu

https://www.debrecenikutyahaz.hu/

Pacsi Kutyamenhely- Hajdúböszörmény

+36706146277

pacsikutya2012@gmail.com

http://www.pacsikutya.hu/

fogadj örökbe- luca kutya a menhelyen a csaladdal