luca kutya fekszik a fuben es nagyon figyel
okosságok

Kutya örökbefogadás- 10+1 érv mellette

Hezitálsz a kutya örökbefogadás és vásárlás között? Számos kutya “jól néz ki” szerinted, de nehéz kiválasztani a legszebb fajtát? Anyagi akadályaid vannak egy fajtatiszta, törzskönyves kutya vásárlását illetően? Amennyiben a fentiekre igen a válasz, úgy összegyűjtöttem számodra pár érvet, hogy miért is érdemes inkább a kutya örökbefogadás mellett döntened!

1. Kutya örökbefogadással életet menteszkutya kozelrol belenez a kameraba

Azzal, hogy egy gazdátlan kutya gazdis kutyává válik, tulajdonképpen új értelmet nyer az élete. Ekkor válik igazi kutyává. Pontosan olyan ez, mint amikor egy árvaházból örökbefogadnak egy gyermeket és megtapasztalja, milyen érzés családban élni. A kutya örökbefogadás menete nagyon egyszerű, ám mégis a legnagyobb értéket adod számára; a kirekesztettség után a valahová tartozás érzését.

2. Rengeteg kutya egy helyen

Amikor már megfogalmazódott a gondolat, hogy szeretnél egy kutyát, rögtön jön a kérdés, hogy milyet. Mekkora legyen? Milyen színű? Milyen legyen a szőre? Fiú vagy lány? Kölyök vagy felnőtt? Látogass el egy pár menhelyre! Meglátod, számos kutyát találsz, akik azonnal elrabolják a szíved! A menhely tökéletes lehetőség arra, hogy meghozd a végső döntést a kutyád kinézetét illetően, hiszen van lehetőséged személyesen találkozni velük és kicsit megismerni őket. Így azt a kutyát fogod választani, amelyik “jól is néz ki” és illik is hozzád.

3. Könnyíted a menhelyi gondozók munkáját/ életét

Amennyiben nyomon követed az állatmentők munkásságát, tökéletesen tisztában vagy, hogy mennyire embert próbáló feladat az övék. 0-24 órás készenlét, évszaktól függetlenül. A menhelyek tömve vannak állatokkal; ha egy kutyát örökbefogadnak, azonnal jön másik 4 a helyére.

Minél többen örökbefogadnának, a menhelyek annál jobban tudnának helyet biztosítani az újonnan érkezőknek és nem kellene állandóan azzal foglalkozni, hogy hova tegyék az állatokat, mert nincs hely. Könnyítsük meg a gondozók munkáját!

4. Könnyebb a számodra ideális kutyát megtalálni

Fentebb már írtam, miért szuper, ha egyszerre többféle fajtájú és kinézetű kutya közül lehet ‘válogatni’. Most arra térnék ki, hogy a kinézeten kívül, hogyan lehetséges a ‘találatokat szűkíteni’. A legjobb ‘kutyaszűrők’ a gondozók. Miután jelezted feléjük, hogy érdekel a kutya örökbefogadás, egy alapos kérdezz feleletnek vetnek alá, aminek csakis az a célja, hogy a számodra legideálisabb menhelyi kutyát tudják ajánlani. Bízz bennük, ők ismerik a legjobban az állatokat, fiatalt időset egyaránt, ha téged is megismerhetnek valamelyest, tutira megtalálják a kutyát, amelyik a legjobban illik hozzád és a családodhoz.

5. Kialakult személyiség 

Amennyiben nem ragaszkodsz a kölyökkutyához (természetesen a menhelyeken azokból is akad bőven), úgy határozottan érdemes kifejlett vagy akár egy öregecske kutyát is választanod. Utóbbit inkább olyan családba, ahol nincs kisgyerek. Olvasd el Luca kutya történetét, hogy miként csiszolódott össze gyerek és kutya

A kifejlett kutyák nem lesznek ‘zsákbamacskák’; kialakult személyiségük van, (ideális esetben) nem kell a szobatisztaságra neveléssel foglalkozni, nem igényelnek annyi figyelmet, mint a kölyökkutyák, higgadtabbak, függetlenebbek. Ugyanakkor a trükkökre, fegyelemre ugyanúgy taníthatók, mint fiatalabb társaik.

barna kutya racs mogott

6. Az ivartalanítást és a kötelező oltásokat elvégzik helyetted

Fontos tudni, hogy a kutya örökbefogadásnak van egy ‘dija’, ez a díj tartalmazza a féregtelenítést, a kötelező oltásokat, a chipet és persze az ivartalanítást, tehát az állatorvosi költségeket. Ezek azok az összegek, amiket amúgy is kifizetnél a ‘kutya árán’ felül. De, mindezt elvégzi helyetted a választott menhely, a legtöbb esetben neked annyi dolgod van, hogy hazavidd a kutyát a pihe- puha ágyikójába! Személyes véleményem továbbá, hogy “illendő” a kötelező állatorvosi költségeken felül, a pénztárcánknak megfelelően némi pénzbeli támogatást is nyújtani a menhely számára. Felfoghatjuk ezt hálapénznek is akár… De természetesen, ez mindenki egyéni döntése!

7. Hála és alázat az új örökbefogadott kutyád szemében

Amikor először vagyunk menhelyen és sétálunk a kennelek között, rögtön észreveszünk a menhelyi kutyák szemében ‘valami mást’. Ez a valami más a könyörgés, a fájdalom, az elkeseredettség és a reményvesztettség. Ilyenkor zúdul ránk a rengeteg érzelem, amit a menhelyek atmoszférája okoz. Pedig ezek a kutyák is kapnak rendesen enni, simogatják őket, egyszóval nem a rossz körülmények miatt szenvednek. Hanem tudják, érzik, hogy ennek nem így kéne lennie. Aztán, amikor örökbefogadják őket és elkezdődik az új életük a menhely után, a tekintetük megváltozik. Megjelenik benne az a mérhetetlen hála és alázat, ami csak egy menhelyi kutya szemében van. Ez a tekintet végig kíséri egész közös életeteket, nem fakul, ő mindig hálával tekint rád, mint a megmentőjére!

8. Ingyen ‘fajtiszta’ kutya/ kutya olcsón= szaporítók támogatása

Ebben a cikkben nem térünk ki a tenyésztőkre. Aki elkötelezett egy bizonyos fajta iránt, az igenis keressen fel egy leinformálható, bejegyzett, neves tenyésztőt és garanciával, törzskönyvvel együtt vásárolja meg a szerelem-kutyát. Jelen cikk azokhoz szól, akik nem tehetik meg, hogy esetenként több százezer forintot költsenek egy fajtatiszta kutyára.kiskutya racs mogott Amikor látok egy hirdetést, hogy “eladó fajtiszta kutya , 25 ezer”, akkor mindig összeszorítom a fogam. Ugyanis az esetek túlnyomó többségében az ilyen hirdetések miatt van tele a menhely. Mert a naív kutyabarát megveszi az ‘fajtiszta‘ kölyökkutyát, “elfelejti” ivartalanítani, majd ilyen- olyan okból kifolyólag később a kutya, vagy annak kölykei (vagy mindenki, mint Luca kutya esetében) az út szélén végzi kidobva, vagy elkóborol. (Természetesen nem állítom, hogy minden eladó szaporító és nem minden kutya végzi így, de sajnos pont elég ahhoz, hogy az állatmentőknek legyen bőven dolguk). A kutya vásárlás és eladás is a kereslet- kínálat elvén működik; amíg az emberek megveszik a kutyákat a szaporítóktól, addig nem fog a kínálat csökkenni. Azonban, ha a kutya vásárlás elsődlegesen a menhelyeken és a bejegyzett tenyésztőknél történne, úgy előbb utóbb megszűnnének a szaporítók is. 

Fontold meg jól, hogy honnan szerzed be a kutyádat! Járj utána az eladónak, bizonyosodj meg róla, hogy megbízható, a kutyáit rendes, megfelelő körülmények között tartja és nem csak gazdasági céllal szaporítja őket!

9. Kutya örökbefogadás menhelyről= állatvédők támogatása

Értelemszerűen, ha a kutya menhelyről kerül a gazdihoz, az a gazdi elkötelezett a szaporítók megállításában, és támogatja az állatvédők munkáját. Azt hiszen, ez nem is igényel több magyarázatot! 

Légy te is elkötelezett, felelős kutyatartó! Lépj fel a szaporítók ellen és támogasd az állatvédőket!

 10. #örökbefogadnimenő

Szerencsére egyre több híresség foglal állást a kutya örökbefogadás mellett. Ők nagyon fontos hírnökei az örökbefogadásnak, hiszen rengeteg emberhez eljut az üzenetük és sokan követendő példának tekintik, amit szeretett hírességük tesz. Ha szerintük menő a kutya örökbefogadás, kövesd a példájukat és fogadj örökbe kutyát!

 

+1. Végezetül néhány előtte- utána fotó. Az előbbi linken lévő képek a tökéletes bizonyítékai annak, hogy valóban Új Élet kezdődik a kutyák számára örökbefogadást követően! Érdemes egy pillantást vetni rájuk!

fekete kutya racs mogott

Ezeket is elolvasod?