Turazo kutya a hegyekben
okosságok

Élősködők a kutyán! Védekezz ellenük!

Hazánkban rendkívül elterjedtek a különböző kullancsfajok. Manapság már nem kell egy kirándulás az erdőbe, hogy kullancsot találjunk. Akár a kertünkben is össze szedhetjük őket évszaktól függetlenül, de a belvárosi kutyaparkok is tele vannak velük. Ezért különösen fontos ellenük védekezni embernek és állatnak egyaránt! Habár az élősködők közül valóban a kullancs az egyik legveszélyesebb, de közel sem az egyetlen, amely veszélyt jelent kedvencünkre.

Élősködők a kutyán!

Az állatokat veszélyeztető parazitákat alapvetően két csoportra lehet bontani; külső és belső élősködők. Értelemszerűen aszerint, hogy az állat testén vagy testében helyezkednek el.

Leggyakoribb belső élősködők a különböző férgek, amelyek tulajdonképpen bárhol képesek megélni a szervezeten belül (bélféreg, szemféreg, tüdőféreg, szívféreg, stb.). Vagy szájon át (pl szagolgatáskor) vagy másik parazita által jutnak a szervezetbe és okoznak megbetegedéseket a könnyen kezelhetőtől a halálos kimenetelűig. A férgek ellen leghatékonyabban úgy vehetjük fel a harcot, ha negyedévente elvégezzük a féregtelenítő kezelését kedvencünknek. Vedd fel a kapcsolatot az állatorvosoddal, ő pontosan tudni fogja, hogy melyik féreghatjó tabletta adása javasolt számotokra!

élősködők_ kullancs maszik az ember kezen

A külső élősködők csoportjába tartoznak például a bolhák, kullancsok, szúnyogok, tetvek és legyek. Azon túl, hogy diszkomfort érzetet nyújt a csípésük, marásuk, számos komoly veszélyt jelentenek.  Kórokozókat és más parazitákat hordozhatnak, amelyek az állatba kerülve különböző betegségeket okozhatnak. Leginkább ismert és az egyik legveszélyesebb a kullancs által hordozott kórokozó, amely babéziás megbetegedéshez vezethet. De a kullancs felelős a Lyme-kórért vagy az agyvelő és agyhártyagyulladásért. A bolhák a szervezetbe jutó különböző bélférgek kórokozóiért felelősek, a szúnyogok pedig a bőr- és szívférgességet terjesztik. Ez csak pár jellemzőbb megbetegedés, amelyért az élősködők felelősek, ezenkívül számos problémát okozhatnak az állatnak és gazdinak egyaránt! Fektess nagy hangsúlyt a megelőzésre, mert ha megtörténik a baj, már nem lesz ilyen egyszerű a kezelése!

Védekezz az élősködők ellen!

Nagyon fontos ezért, hogy minél széleskörűbben védekezzünk a paraziták ellen! Számos kombinált készítmény közül választhatunk, amely egyszerre véd több területen.Kutya eloskodo-Kutya uszik a vizen Fontos, hogy minden esetben egyeztess az orvosoddal, aki szakszerű javaslatot ad a készítmények kombinálását illetően. Döntés előtt vedd figyelembe az állat életvitelét; pl. gyakran fürdik tóban, gyakran sétál erdőben, milyen vastag a bundája, gyerek van-e a családban, érzékeny a kutya, van-e betegsége, mennyi idős…stb. A választól (és sajnos az ember pénztárcájától) függ, hogy melyik készítmény lesz az ideális.

Nincs olyan, hogy legjobb készítmény, legjobb márka. Mindegyik fajtának megvan az erőssége és gyengesége. Az általános vélekedés azonban az, hogy a szájon át alkalmazandó készítmények valamelyest hatékonyabbak. Tehát, amiket az állatnak le kell nyelnie és így nem a bőrön, hanem a szervezetben alakul ki a védettség. A szerek eltérő hatásidővel rendelkeznek. Nyakörveket kb. félévente, a spot-onokat és szájon át adható készítményeket általában 1-3 havonta kell ismételni. Fontos, hogy soha ne hagyjunk szünetet két készítmény között, figyeljük hogy mikor telik le a határidő, ennek hiányában növeljük az esélyét az esetleges megfertőződéseknek. Az alábbi linken egy webáruház által értékesített szereket találod, nézegesd meg a termékeket, olvass utánuk, informálódj! 

Élősködők elleni szerek

élősködők_ szunyog maszik az ember karjan

Tévhitek!

Van néhány elterjedt vélemény, amelyet mindenképp cáfolni kell! Ilyen például az, hogy hideg időben nem kell védekezni. Ez nem igaz, télen is ugyanúgy lehet bolhás, tetves, férges a kutya. Sőt télen, enyhe időben a kullancs is előjön és bizony nagyon éhes! Ha a legjobbat akarod kedvencednek, megszakítás nélkül add a készítményeket, egész évben!  Másik tévhit, hogy nem szükséges védekezni az élősködők ellen a benti cicák/kutyák esetében, hiszen ők nem vagy alig hagyják el a lakást. Az igazság az, hogy a benti állat ugyanúgy lehet bolhás, fertőzött szúnyog a lakásban is meg tud csípni és elég csak egy egészségügyi séta, a kullancs azonnal megtalálhatja az állatot.

Maradjunk továbbra is körültekintők!

Azonban sajnos még a legnagyobb odafigyelés mellett sem tudunk 100%-os védelmet kialakítani. 

Fekete-barna kutya a kullancsos fuben setal

Éppen ezért legyünk körültekintők és alaposan vizsgáljuk át az állatot egy-egy séta után, hogy nincs-e benne kullancs. Illetve, lehetőleg kerüljük a közismerten fertőzött területeket. Figyeljük a kutya általános egészségi állapotát is, ha bármiféle változást tapasztalunk, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal! Könnyen lehet ugyanis, hogy egy élősködőnek sikerült áthatolnia a védelmünkön és megbetegítette az állatot!

Összességében elmondható tehát, hogy van megoldás a különböző élősködők okozta megbetegedések elkerülésére, azonban nem árt mindig résen lenni! Újdonsült gazdiknak különösen nehéz kiigazodni a készítmények minőségét, hatásosságát illetően, hiszen megannyi márka megannyi féle terméket kínál. Az embernek nehéz döntenie, hiszen mindenki a legjobbat akarja a kedvencének. Gondold át a fentieket, konzultálj az orvosoddal és fegyverkezz fel minél előbb az élősködők ellen!

Ezeket is elolvasod?